Набір на підготовчі курси до НМТ триває!

Екскурсія до музею заводу імені 61 комунара

14 квітня студенти нашого університету відвідали народний музей суднобудівного заводу імені 61 комунара. Завод було засновано 1788 року. Тоді він називався Миколаївським Адміралтейством. Свою нинішню назву завод отримав у 1931 році. Працівники музею люб’язно зустріли студентів і провели на територію заводу. Колись потужне підприємство сьогодні працює не на повну силу, але замовлення є, завод живе.

музей 61 завода 007

З якою ж любов’ю розповідала про історію заводу екскурсовод Ольга Миколаївна. Вдячні слухачі, тобто студенти, цікавилися процесом будівництва кораблів, уважно роздивлялись знаряддя праці, навіть пробували підняти молот, який називають «понеділок». Таким молотом клепали листи заліза, з’єднуючи їх один з одним, коли ще не було зварювання.

музей 61 завода 088

Під час екскурсії молоді краєзнавці дізналися про те, що завод був побудований за рік до виникнення міста. Разом з Ольгою Миколаївною вони перегортали все нові й нові сторінки історії заводу, міста, країни. Істина, яку знає кожен миколаївець: 1789 року був спущений на воду перший корабель, 44-гарматний фрегат «Святий Миколай».

музей 61 завода 008

Макети кораблів полонили серця відвідувачів музею. Дівчата милувались вітрильниками, а хлопцям були до вподоби військові кораблі. Діарама  музею показувала якою тяжкою була праця перших корабелів. Відвідувачі немов перенеслись у ті далекі часи, коли на нашій землі вперше почали будувати величезні кораблі. Хоча студенти багато читали про ці події, але живе споглядання вразило їх значно більше.

музей 61 завода 077

Від перших вітрильників – до сучасних кораблів, такий шлях пройшов завод. А творили ці дива техніки звичайні люди. Їхня сумлінна праця увіковічена в стінах музею. Фотографіями кращих із кращих щедро рясніє його експозиція. Студентам дуже сподобалась ця віртуальна подорож, вони висловили бажання відвідувати  музей ще і ще.

музей 61 завода 002 музей 61 завода 085

музей 61 завода 017 музей 61 завода 020

музей 61 завода 023 музей 61 завода 063