Набір на підготовчі курси до НМТ триває!

Шевченко промовляє до потомків крізь віки

9 березня громадяни України та світова спільнота вшановували пам’ять Тараса Григоровича Шевченка.

З нагоди 201-ї річниці від дня народження великого українського поета Президент Петро Порошенко разом із дружиною Мариною взяв участь у церемонії покладання квітів до пам’ятника Поетові у Києві. Цього ж дня відбулася церемонія вручення Національної премії України імені Тараса Шевченка. Звертаючись до Шевченківських лауреатів, Петро Порошенко відзначив: «Вітаю вас і всю країну зі справді національним святом – Днем народження «праотця модерної української нації, який неначе розбудив багатомільйонний народ від кількасотлітнього летаргійного напівзабуття».

Сьогодні ми по-новому сприймаємо Шевченка. Він є у кожному серці, у кожному домі, в кожній сім’ї. У святкові дні слова Шевченка звучать на майданах, у залах, в аудиторіях. Він актуальний, як завжди. Кобзар надихає на боротьбу наших воїнів, дає сили чекати нашим матерям, дружинам, сестрам, залишає мрію про вільне, мирне, щасливе життя, дружню родину.

«Немає такого періоду і такої події в новітній історії України, де б Тарас не був зі своїм народом. І сьогодні, в час національного оновлення, в час героїчної боротьби Українського народу за незалежність, територіальну цілісність та суверенітет, Шевченко та його Слово є для нас опорою і натхненням. Нам потрібно щодня дослухатися до нього, адже саме на нас з вами покладено велику відповідальність перед народом, державою і часом», – відзначив Президент.

Національна радіокомпанія України провела поетичний радіо-марафон «Шевченко мобілізує!». Твори Шевченка звучали в радіо- та телеефірі. Їх читали прості люди, солдати, службовці, робітники, студенти. Взяв участь у марафоні і Президент України. Він прочитав такі рядки:

« Злоначинающих спини,

У пута кутії не куй,

В склепи глибокі не муруй.

А доброзиждущим рукам

І покажи, і поможи,

Святую силу ниспошли.

А чистих серцем? Коло їх

Постави ангели свої

І чистоту їх соблюди.

А всім нам вкупі на землі

Єдиномисліє подай

І братолюбіє пошли».

У Миколаєві 9 березня традиційно відбувся урочистий мітинг у сквері імені Т.Г. Шевченка, на якому звучали найвідоміші твори Кобзаря.