Набір на підготовчі курси до НМТ триває!

На кафедрі “Правознавства” провели майстер-клас на тему «Можливості удосконалення статті про зґвалтування у контексті ратифікації Конвенції Ради Європи з протидії домашньому та іншому насильству»

14 березня 2018 року професор кафедри правознавства факультету економіки і права Міжнародного класичного університету імені Пилипа Орлика доктор юридичних наук професор Олександр Анатолійович Кириченко провів майстер-клас на тему «Можливості удосконалення статті про зґвалтування у контексті ратифікації Конвенції Ради Європи з протидії домашньому та іншому насильству» зі студентами III та IV курсів.

На підставі співставлення існуючої редакції ст. 152 «Зґвалтування», ст. 153 «Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом» та ст. 156 «Розбещення неповнолітніх» КК України та редакції цих статей, що пропонуються у порівняльній таблиці до проекту Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами», було продемонстровано можливості розвитку самостійного аналітичного юридичного мислення студента у частині пошуку переваг та суперечностей кожного з підходів та розробки власного найбільш виваженого варіанту вирішення даної проблеми.

Найбільшу зацікавленість і дискусію між студентами та жваве обговорення викликав варіант вирішення даної проблеми, запропонований професором О. А. Кириченком у співвідношенні між особами, які не є подружжям, та особами, які є подружжям.

По завершенню майстер-класу студентам було запропоновано у контексті здійснення наукової роботи продовжити дослідження даної проблеми та ознайомитися за однією із останніх наукових статей професора Олександра Анатолійовича за даною проблемою «Новая доктрина сущности и разграничения насилия в семье, коллективе или государстве от прямого либо делегированного государственного принуждения в контексте противодействия вненормативному и виктимному поведению», що видана у фаховому науковому виданні «Вісник Південного регіонального центру Національної академії правових наук України» № 14 за 2018 рік.