Набір на підготовчі курси до НМТ триває!

У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ РОЗПОЧАТО НАБІР НА ЗАОЧНУ ФОРМУ НАВЧАННЯ. ЯК ЗНАЙТИ ШЛЯХ ДО ВИЩОЇ ОСВІТИ?

У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ РОЗПОЧАТО НАБІР НА ЗАОЧНУ ФОРМУ НАВЧАННЯ. ЯК ЗНАЙТИ ШЛЯХ ДО ВИЩОЇ ОСВІТИ, НЕЗАЛЕЖНО ВІД РЕЗУЛЬТАТІВ ЗНО?

У прес-центрі університету ім. П. Орлика запропонували альтернативні моделі стати студентом, незалежно від результатів ЗНО, ґрунтуючись на рекомендаціях Міністерства освіти України.
Життя, це лотерея, яка складає різні а, іноді, найнесподіваніші візерунки. Трієчник створює нові продукти в бізнесі, а сумлінний відмінник просиджує штани в офісі. Хороший учень, незрозуміло чому, завалюється на легких питаннях, а трієчник, чомусь, справляється із завданням і успішно складає ЗНО.
Але хіба це означає, що життя скінчилася або все пропало? Адже іноді, таким чином, життя просто дає нам нові або додаткові шанси.
Отже, які шанси у абітурієнта, який не склав ЗНО, є для того, щоб стати успішним студентом і не втратити ні хвилини дорогоцінних студентських років?
Виявляється, що шанси є і їх чимало.
Шанс перший. ДРУГИЙ ОСВІТНІЙ РІВЕНЬ. Наприклад, щоб вступити на спеціальність «фармація» рівня бакалавр або магістр, – потрібно скласти ЗНО на досить високі бали. Зовсім інша справа рівень «фаховий молодший бакалавр» де вимоги зовсім не такі високі (два предмети ЗНО). Однак, отримавши через два роки диплом «фахового молодшого бакалавра», наш, здавалося б, невдаха, надходить на 3 курс бакалаврату на базі диплому фахового молодшого бакалавру і тих же результатів ЗНО за якими він вступав до коледжу і, на рівні зі своїми однокласниками, продовжує навчання. Тільки, на відміну від них, у нього в кишені диплом фармацевта відповідного рівня і законне право не тільки вчитися, а й починати працювати за обраною спеціальністю.
Шанс 2.РОБІТНИЧА ПРОФЕСІЯ. Буває так, що балів не вистачає зовсім, і рівень «фаховий молодший бакалавр» теж не світить. Невже рік буде втрачений?
Зовсім ні. Існує дуже багато коротких, за термінами навчання, робітничих професій, близьких до обраної спеціальності. Наприклад, робітнича професія «молодша медична сестра з догляду за хворими» і професія рівня «фаховий молодший бакалавр» «Медсестринство».
Для вступу на навчання на робочі спеціальності не потрібно здавати ЗНО або вступні іспити. Однак, провчившись, випускник з дипломом кваліфікованого робітника має право, без ЗНО, бути зарахованим на 2 курс освітнього рівня «фаховий молодший бакалавр». А так як термін навчання для осіб з дипломом кваліфікованого робітника скорочується, наш випускник не тільки наздоганяє своїх однокласників, а й отримує диплом, що дозволяє працювати на початковому рівні обраною спеціальністю.
У Центрі робітничих професій університету здійснюється підготовка за такими спеціальностями:
Молодша медична сестра по догляду за хворими
Лаборант хіміко-бактеріалогічного аналізу
Діловод
Стюард
Касир (на підприємстві, в установі, організації)
Паспортист
Охоронець.
Всі вони є спорідненими спеціальностями рівня фаховий молодший бакалавр університетського коледжу.
Шанс 3. ПЕРЕВЕДЕННЯ. Буває так, що балів, отриманих при здачі ЗНО, недостатньо для вступу на обрану спеціальність, але цілком вистачає для вступу на іншу спеціальність ЗВО. Є сенс вступати на неї і наполегливо вчитися, тому що, після закінчення 1 курсу, студент має абсолютно законне право перевестися на спеціальність, обрану спочатку. Хоча, може виявитися, що і нова спеціальність не менш цікава.
Шанс 4. ВСТУП ДО ЗАРУБІЖНОГО УНІВЕРСИТЕТУ, ЩО ПРАЦЮЄ ЗА ПРОГРАМОЮ ПОДВІЙНИХ ДИПЛОМІВ З УНІВЕРСИТЕТОМ УКРАЇНИ.
ЗВО багатьох країн світу чекають абітурієнтів з України. При цьому, вступ до закордонних ЗВО ніяк не пов’язаний з наявністю або відсутністю сертифікатів ЗНО.
В Університеті імені П. Орлика проаналізували пропозиції більшості зарубіжних ЗВО і прийшли до висновку, що проблемою, в даному випадку, є вартість навчання. У зарубіжних ЗВО вона значно вище, ніж в Україні. Пошук пріоритетних цін, дозволив зупинитися на пропозиціях освітніх закладів чотирьох країн: Болгарії, Грузії, Молдови, Киргизії.
На сьогодні з цими країнами укладені угоди про прийом українських студентів на заочно-дистанційну форму навчання. Така модель не вимагає виїзду за кордон, а Університет імені П. Орлика, в рамках міжвузівських договорів, приймає на себе зобов’язання консультування українських заочників за місцем проживання за програмою університету-партнера. Вартість навчання, при цьому, і в Україні, і в зарубіжному вузі-партнері є однаковою, що не перевищує вартість навчання в Університеті імені П. Орлика.
Підготовка бакалаврів в Університеті імені П. Орлика здійснюється за наступними спеціальностями:
БАКАЛАВР:
Транспортні технології (автомобільний транспорт)
Технології медичної діагностики і лікування
Фінанси, банківська справа та страхування
Психологія
Фізична терапія, ерготерапія
Готельно-ресторанна справа
Геодезія та землеустрій
Комп’ютерна інженерія
Дошкільна освіта
Початкова освіта
Медсестринство
Журналістика
Фармація, промислова фармація
Туризм
Право
Шанс 5. НЕФОРМАЛЬНА ОСВІТА
На сьогодні формальна освіта не може повністю реалізувати всі освітні потреби. Саме тому, Міністерство освіти України, разом з Національним агентством забезпечення якості вищої освіти, – активізують увагу на можливості абітурієнтів отримати неформальну освіту. Така освіта значно швидше реагує на запити сьогоднішнього дня.
З огляду на це, університет розробив програми неформальної освіти в рамках акредитованих спеціальностей, по закінченню яких студенти отримують внутрішні дипломи університету. Особливо це може бути актуально для тих, хто не здав ЗНО для вступу в магістратуру і виявився заручником посади, що вимагає диплома магістра.
В Університеті імені П. Орлика існують такі магістерські програми:
МАГІСТР:
Фінанси, банківська справа та страхування
Фармація, промислова фармація
Фізична терапія, ерготерапія
Готельно-ресторанна справа
Комп’ютерна інженерія
Громадське здоров’я
Менеджмент
Психологія
Туризм
Право
Крім того, врахування результатів неформальної освіти (курси, семінари, освітні програми) дозволяють значно скоротити строк навчання у ЗВО.
ЗНО також, не потрібно складати, якщо Ви плануєте здобути другу вищу освіту. До речі, друга вища освіта це завжди скорочений термін навчання, від 2 до 3 років.
Відповідно до законодавства України на вступ без ЗНО мають право:
• особи з обмеженими фізичними можливостями;
• громадяни України, звільнені зі строкової військової служби в рік вступу до ЗВО;
• військовослужбовці рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом – при вступі на заочну форму навчання;
• особи, які мають захворювання, визначені в переліку захворювань, що можуть бути перешкодою для проходження громадянами зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому Міністерством освіти і науки України та Міністерством охорони здоров’я України, для яких Український центр оцінювання якості освіти не може забезпечити проходження незалежного зовнішнього оцінювання знань.
Для більшості таких осіб, університет працює в дистанційній моделі, яка не вимагає фізичної присутності в стінах навчального закладу. Використовується, переважно, платформа Moodle і комунікації в Zoom. Вартість такого навчання значно нижче базової вартості навчання в університеті.
І повірте, що це тільки мала частина варіантів, можливостей для абітурієнтів, щоб не втратити рік і розпочати навчання.
Головне, правильно обрати ЗВО, що пропонує різноманітні спеціальності, освітні рівні і моделі освітньої діяльності, при наявності котрих жодна людина, яка прагне отримати освіту, не залишиться за бортом освітнього закладу.
Саме таку різноманітність моделей навчання та освітніх рівнів, від робітничої професії до магістра, пропонує університет імені Пилипа Орлика.

Консультації з вибору моделі навчання для абітурієнтів проводиться в прийомній комісії університету за адресою:

м.Миколаїв тел. 093-512-00-12, 050-394-72-87, сайт mku.edu.ua.