Набір на підготовчі курси до НМТ триває!

Представники університету взяли участь в IV Українському жіночому конгресі

Студенти Університету імені Пилипа Орлика приєдналися до онлайн трансляції IV Жіночого Конгресу, який очолено громадською організацією «Український Жіночий Конгрес» за ініціативою міжфракційного депутатського об’єднання у Верховній Раді України «Рівні можливості», за підтримки міжнародних партнерів.

Український Жіночий Конгрес зібрав найвпливовіших чоловіків і жінок, з метою реалізації великої ідеї забезпечення ґендерної рівності в різних секторах українського суспільства.

До участі було запрошено перших осіб держави, фахівців, українських та закордонних парламентаріїв, експертів, представників міжнародних організацій і місцевого самоврядування.

«Від можливостей до реальних змін!» – саме під таким девізом стартував IV Жіночий Конгрес, а відкрила його Віце-спікерка Верховної Ради України Олена Кондратюк, в своїй промові вона наголосила :«Політика перестала бути суто чоловічою справою, політика більше не має виключно чоловічого обличчя». Зі спеціальним словом виступив Денис Шмигаль, Прем’єр-міністр України. Він акцентував увагу на тому, що цей рік став визначальним для забезпечення рівних прав для жінок і чоловіків у виробничому процесі. Також було запроваджено у Виборчому кодексі найкращу світову практику — гендерні квоти.

Всі виступи на Конгресі були поділені на різнобічні категорії. В ході проведення дискусії було висвітлено актуальні теми, де обговорювалося : аналіз проведення місцевих виборів в Україні, перспективи жінок у сфері миробудування, ґендерна чутливість у бізнесі та розширення економічних можливостей для жінок.

Спікери поділилися власним досвідом протидії гендерним стереотипам та обговорили як досягти гендерного балансу.

Другий день IV Українського Жіночого Конгресу відкрила та виступила зі спеціальним словом Перша Леді України Олена Зеленська.

«Ми всі хочемо жити в країні, в якій немає розподілу на чоловічий і жіночий світ. Україна визначила для себе важливі напрямки: без бар’єрний публічний простір, протидія домашньому насильству, зменшення розриву в оплаті праці, надання більше можливостей для чоловіків піклуватися про дітей. Пандемія загострила проблеми в нашому суспільстві. Але складні часи підсилюють роль жінки в суспільстві і сім’ї», — зазначила вона.

Наступна тема була присвячена пандемії. Як вірус COVID-19 вплинув на наше життя, за що варто подякувати пандемії, чи можливо завдяки вітамінам захиститися, про це та інше розповіла докторка медичних наук, професорка, лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська.

Зокрема були підняті питання ґендерної рівності. Посли іноземних країн поділилися своїми думками та досвідом їхніх країн щодо забезпечення ґендерної рівності та захисту прав людини.

На завершальному етапі у форматі телемоста між Києвом, Львовом та Маріуполем відбулося обговорення стосовно особливостей розвитку регіональної політики та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків.