Набір на підготовчі курси до НМТ триває!

Марійка Підгірянка закінчила два класи, а знала десять мов… (в рамках флешмобу”Агенція гарних новин”)

 «Агенція гарних новин» – це назва нового флешмобу від ініціативних студентів Міжнародного класичного університету імені Пилипа Орлика. Ми готові розраджувати Вас та підіймати Вам настрій! У сьогоденні серед безліч новин про пандемію, є і гарні новини про те, що відбувається у світі. Шукаємо їх, знаходячись на карантині!

29 березня 1881 року в селі Білі Ослави на Гуцульщині в родині лісничого народилася українська поетеса Марійка Підгірянка (Ленерт).

У середині ХХ століття було престижно знати хоча б дві мови, а оскільки в родині Марійки було п’ятеро дівчат і один хлопчик, то ґрунтовну освіту здобув тільки брат. Марійка завершила лише двокласну школу. А далі — самоосвіта.

У 1900 році екстерном успішно склала іспити у вчительській семінарії Львова, отримала диплом на право викладати в школі.

«Вільно володію польською, німецькою, чеською, французькою, словацькою, українською; розумію грецьку, латинську, італійську, російську», — писала Марія.

Писати вірші Марійка почала ще в 13 років, перша збірка поезій «Відгуки душі» вийшла у 1908, коли поетесі сповнилося 27. Втім, з того часу її вірші друкувалися здебільшого у місцевих журналах, хоча вона дуже багато і активно писала. Наступна її збірка, чи не єдина за радянських часів, побачила світ в Ужгороді майже перед смертю поетеси – 1962 року.

Каріна Гановська