Набір на підготовчі курси до НМТ триває!

Представників Медіамайстерні на болгарському святі приходу весни

Миколаїв – місто, яке прихистило різні національності. Одним із народів, який оселився у нашому краю, є болгари.

6 березня, представники болгарського об’єднання разом із колективом будинку культури мікрорайону Тернівка та бібліотекою-філіалом # 16 влаштували концерт на честь болгарського свята приходу весни.

Приєднатися до святкування зустрічі весни по-болгарськи представників Медіамайстерні кафедри журналістики МКУ імені Пилипа Орлика запросила завідувачка бібліотекою Тетяна Скуратова.

Завдяки артистам, які представили історію болгарського свята у вигляді пісень і віршів, обрядових дійств, запрошені гості дізналися, хто ж така Баба Марта. У болгарів три місяці персоніфіковані: січень, лютий і березень. Перші два – це брати на ім’я Сечко, а Марта – їх сестра. Баба Марта має мінливий характер: то добра, то сердита (така ж, як і сам місяць, адже навесні погода ще нестабільна).

У Болгарії прийнято зустрічати весну з радістю і веселощами, щоб задобрити примхливу жінку. Один із способів закликання хорошої весни – дарувати один одному мартинички. Це такий амулет, який плетуть із ниток двох кольорів – червоного і білого (символ здоров’я і чистоти) у вигляді ляльки.

Олександра Альбещенко