Набір на підготовчі курси до НМТ триває!

Студенти Міжнародного класичного університету зустрілися із заступником «молодіжного» міністра Олександром Яремою

У суботу, 23 вересня, під час неформальної зустрічі заступник міністра з питань молоді та спорту Олександр Ярема поспілкувався з миколаївськими студентами і молоддю. Політик знаходився в місті на 13 форумі мережі вільних місцевих політиків «Молодіжна політика на регіональному і місцевому рівнях», основною метою якого на прикладі міста Миколаєва визначити проблематику розвитку молодіжної політики в Україні.

Поспілкуватися із заступником міністра прийшли миколаївські активісти і більшою мірою представники молодіжних громадських організацій. Студенти та представники студентської ради Міжнародного класичного університету імені П.Орлика також побували на зустрічі.

Під час спілкування з молоддю Ярема розповів про діяльність міністерства і торкнувся кілька важливих тем молодіжної політики.

Про завдання міністерства

Намагаємось зробити так, щоб ця молодіжна політика була: а) зрозуміла; б) корисна; в) доступна, щоб молодь відчувала, що в Україні існує молодіжна політика. Виключно моє завдання, яке я собі бачу: говорити і адвокатувати з усіма колегами з інших міністерств, щоб вони звертали увагу на те, яким чином можуть розвиватися і підтримуватися ініціативи молоді на різних рівнях», – розпочав свій виступ Ярема.

Щодо процесу проведення конкурсів з підтримки молодіжних організацій
«Минулого року ми зробили крок вперед, зараз це певною мірою експериментальний рік. Що ми змінили? Перше – якщо раніше це були організації лише загальноукраїнського рівня, які могли брати участь в дитячому або молодіжному конкурсі, то зараз це організації місцеві чи регіональні, і вже з цього року було ряд пропозицій від організацій, такі локальні, які раніше не долучались в конкурси. Другий формат або механізм, який ми підтримуємо – громадські ініціативи – це є такі міжнародні молодіжні платформи. Ми минулого року запустили дві платформи молодіжних обмінів з Польщею та з Литвою».

Щодо проблем, котрі не вирішуються великими грошима
«За ті роки, які Міністерство підтримує проекти організацій – це сотні мільйонів гривень – реально пішло в сектор. На жаль те, що ми бачимо з соціологічних опитувань–кількість молодих людей, які залучені до діяльності молодіжних організацій або ж хоча би беруть участь в молодіжних організаціях, суттєво не виросла. Лише 2% молоді зізнається, що вони дійсно є членами організацій. Надзвичайно малий і низький рівень участі є великою проблемою. Тому дуже важливо, на нашу думку, допомогти розвитку організацій, особливо тим, які зарекомендували, які несуть важливу суспільну функцію і роль, та шукати механізми підтримки не тільки проектів, але і інституційного розвитку».

Щодо зайнятості молоді
«Ми працюємо в цьому напрямку таким чином: позаминулого року на рівні Євросоюзу була створена ініціатива, називається «Пакт для молоді». Ідея в чому, в тому, що дійсно держава, громадські організації створюють спільний документ, де розробляють план створення нових робочих місць, програм стажування, план розвитку партнерства між освітою та бізнесом, і відповідно, ключове завдання цієї історії в тому, щоб допомогти молоді увійти на цей ринок праці, починаючи з якихось профорієнтаційних речей».

Наприкінці зустрічі заступник міністра підсумував, що потрібно працювати над довірою між міністерством і молоддю, а також виховувати нових лідерів скачать казино на телефон, створювати цікаві альтернативи проведення дозвілля. Не обійшлося і без настанови читати спеціалізовану літературу, щоб ставати більш компетентними «громадськими діячами».

Екс-студмер Раміль Агабеков поцікавився, як часто будуть проводитися грантові конкурси з обміну досвідом між молоддю України та інших країн. У свою чергу, начальник управління молодіжної політики Олег Соколик подякував усім за зустріч і запропонував усім бажаючим зробити селфі і фото на пам’ять з Олександром Яремою.