Набір на підготовчі курси до НМТ триває!

Міжнародний день дитячої книги (в рамках флешмобу”Агенція гарних новин”)

“Агенція гарних новин” – це назва нового флешмобу від ініціативних студентів Міжнародного класичного університету ім. Пилипа Орлика. Ми готові розраджувати Вас та підіймати Вам настрій! У сьогоденні серед безлічі новин про пандемію, є й гарні новини про те, що відбувається у світі. Шукаємо їх, знаходячись на карантині!

2 квітня – Міжнародний день дитячої книги. Це свято, встановлене з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги. Відзначається щороку (починаючи з 1967) у день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена.

Зазвичай, до цього дня у багатьох країнах приурочують проведення тижня дитячої та юнацької книги. Проводять ранки, конкурси, виставки, конференції та фестивалі, присвячені найкращим книгам світу.Однією з головних ініціаторок проведення цього свята стала німецька дитяча письменниця, діячка світової дитячої літератури, засновниця IBBY Елла Лепман. Ще на початку 50-х років минулого століття вона запропонувала заснувати «маленьку нобелівську премію» з дитячої літератури – Міжнародну премію імені Ганса Крістіана Андерсена.

Починаючи з 1956 року, премія присуджується найкращому авторові дитячої книги, а з 1966 року її почали вручати і кращому ілюстраторові. Найвищою та найпочеснішою з трьох премій-нагород вважається Золота медаль з профілем казкаря. Її присуджують найвизначнішим майстрам у галузі дитячої книги та нагороджують нею на конгресі Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY).

За традицією, популярного письменника запрошують написати Послання дітям всього світу, а відомого художника – створити оригінальний плакат до цього дня. Жоден з українських письменників чи художників-ілюстраторів за весь час існування премії не був нагороджений медаллю Андерсена. Тільки у 1973 році Почесний диплом Міжнародної премії імені Андерсена за поему-казку «Барвінок і Весна» отримав український письменник Богдан Чалий, а 1979 року до «Почесного списку Андерсена» було вписано ім’я Всеволода Нестайка та його книжку «Тореадори з Васюківки».

Тетяна Ременяк