Набір на підготовчі курси до НМТ триває!

Художник без обличчя: як Бенксі став всесвітньо відомим брендом? (в рамках флешмобу”Агенція гарних новин”)

«Агенція гарних новин» – це назва нового флешмобу від ініціативних студентів Міжнародного класичного університету імені Пилипа Орлика. Ми готові розраджувати Вас та підіймати Вам настрій! У сьогоденні серед безліч новин про пандемію, є і гарні новини про те, що відбувається у світі. Шукаємо їх, знаходячись на карантині!

Бенксі вважають одним із найпопулярніших художників у світі, але досі невідомо, хто ж створює неймовірні роботи, а на аукціонах його картини продають інкогніто.

За більш ніж 20 років новини про справжнє ім’я Бенксі з’являлися чи не кожного року. Розмиті фото, загадкові кадри з камер стеження і численні дослідження постійно давали різні результати.

Більшість спеціалістів сходиться на думці, що мова йде вже не про одного, а про цілу спілку художників та артистів, що працюють під брендом Banksy. Та й чи можливо в сучасному світі піару дізнатися справжнє ім’я людини, що змінила стріт-арт? Навряд чи.

У своїй творчості митець піднімає актуальні суспільні теми, зокрема: міграція, тероризм, війна, дискримінація,не боїться висловлюватися, критикувати світ і владу. Більшість його робіт виконано в таких стилях: антикапіталізм, антиімперіалізм, анархізм, антивоєнний рух, що є актуальним у наш час.

Перші графіті були намальовані в Брістолі на початку 1990-х років. А перша персональна виставка Бенксі «Ексістенцілізм» відбулася в липні 2002 в Лос-Анджелесі. У 2003 році виставка, названа «Turf War», була організована на складі. Третя — «Banksy UK Summer show» (2009) в Брістольському міському музеї.

Трафаретне графіті «Дівчинка з повітряною кулею», яке з’явилося на стіні друкарні в східній частині Лондона 18 років тому, визнано найулюбленішим твором мистецтва у Великобританії. Фреска була видалена зі стіни і продана на аукціоні в 2014 році.

Незважаючи на те, що художник користується підтримкою своїх численних прихильників, він отримує багато критичних зауважень від влади і організацій, що борються за чистоту та стверджують, що роботи Бенксі є звичайним вандалізмом.

Самому художнику, як він анонімно повідомив одному журналу, нецікаво розкривати свою особистість. Він вважає, що вже досить самовпевнених дурнів, які намагаються загородити себе своїми потворними обличчями.

Каріна Гановська