Набір на підготовчі курси до НМТ триває!

Студентів спеціальності «журналістика» університету ім.П.Орлика професійним навичкам вчать журналісти-практики

У той час, як вища школа України тільки починає переходити на дуальну систему навчання, тобто об’єднання теорії і практики в освіті, Міжнародний класичний університет ім. П.Орлика вже активно впроваджує цю систему.

Крім того, що студенти цього вузу мають можливість практикуватися і стажуватися в кращих компаніях не тільки Миколаївської області та України, а й за кордоном, в самому університеті багато лекцій і семінарів ведуть практикуючі спеціалісти.

Зокрема журналістські дисципліни тут викладають досвідчені, відомі і популярні медійники.

З основами теле- і радіожурналістики студентів знайомить Олександр Митрофанов. Заслуженому журналісту України, який присвятив цій професії понад 40 років, є що їм розповісти. Багато років Олександр Митрофанов очолював Миколаївську державну телерадіокомпанію (зараз Миколаївський філіал «Національної суспільної телерадіокомпанії України»). На своїх семінарах і лекціях він вчить студентів писати сценарії фільмів і сюжетів, проводити інтерв’ю та працювати в кадрі.

– Я намагаюся ділитися з хлопцями та дівчатами своїм досвідом, розповідаю їм реальні історії з журналісткої практики. Їм все це дуже цікаво і корисно, адже журналістика – справа прикладна, тут практика важливіше теоретизування, – каже Олександр Митрофанов.

Згоден з метром і його більш молодий колега Анатолій Чубаченко – головний редактор інтернет-видання «Преступности.нет». В університеті він читає курс інтернет-журналістики. Багато знань студенти опрацьовують на практиці безпосередньо в редакції сайту “Преступности.НЕТ”. Цього навчального року університет спільно з інтернет-виданням запровадив спільний проект «Школа інтернет-журналістики». Студенти від такого методу навчання в захваті.

– Саме завдяки курсу «Інтернет-журналістика» я зацікавилася журналістикою по-справжньому, – такий відгук написала студентка Марія.

Серед викладачів МКУ ім.П.Орліка також відомий поет, член Спілки письменників України, лауреат державної премії ім. Т.Шевченка Дмитро Кремінь. Професія журналіста близька і зрозуміла Дмитру Дмитровичу – багато років він пропрацював заввідділом газети «Рідне Прибужжя». Тепер своїм творчим досвідом і талантом ділиться зі студентами.

А вже в другому семестрі на студентів спеціальності «Журналістика» та суміжних спеціальностей чекає зустріч з Іриною Заікою. Член Національної спілки журналістів України, відомий в місті журналіст-телевізійник, в недавньому минулому власкор програми «Вікна-новини» Всеукраїнського телеканалу СТБ і головний редактор новин Миколаївської філії Суспільного телебачення України (телеканал «Миколаїв») буде вчити студентів журналістської етики та деяким іншим премудростям журналістської роботи.

Завідує кафедрою журналістики університету кандидат наук із соціальних комунікацій, докторант, член Національної спілки журналістів України Валентина Стекольщікова. Вона теж журналіст-практик з багаторічним стажем, у творчій скарбничці якої понад 400 публікацій в обласних і всеукраїнських виданнях, зокрема: «Південна правда», «Вечерний Николаев», «Рідне Прибужжя», «Николаевские новости».

 – Поєднання теорії і практики сьогодні дуже важливо, – каже завкафедри МКУ ім.П.Орліка. – Вивчення всіх теоретичних аспектів журналістики – це одне, а впровадження в практичну діяльність – це зовсім інше. Часто, закінчивши вуз, молоді люди приходять на роботу і стикаються з тим, що їх сприйняття цієї роботи дуже відрізняється від реальності. Наші ж студенти отримують практичні навички і, закінчивши університет, стають затребуваними і висококваліфікованими фахівцями.